Nordickarate.net

Historie

Karates historie som kampsport kan spores tilbake og verifiseres til begynnelsen av 1700 -tallet på Okinawa. Det var på dette tidspunktet at en kjøpmann fra Okinawan ved navn Matsu Higaonna, ble inspirert av å være vitne til kinesiske menn som praktiserte Kempo i Fukien -provinsen (nå Fujian -provinsen) Kina.

 

Disse kinesiske mestere var fra Fukien -provinsen Yu Chuan Physical Culture Institute, en skole hvis kampsportsplan bestod av former og kampferdigheter utviklet over 4000 års praksis. Stilen deres ble kalt Shoalin-ryu, den hadde utviklet seg rundt templet deres, Shaolin eller Shorin Temple som det er kjent i dag. De var berømte for å kjempe mot dyktighet og kung fu -evner som de ofte demonstrerte offentlig.

Karate i Norge

Karate begynte å bli populær over hele Europa på 1960 -tallet, hovedsakelig på grunn av introduksjonen til Belgia av Pierre Chassang som hadde trent i Japan i over 30 år på det tidspunktet. 

 

Karate kom til Norden med inntreden av kampsport i Stockholm på 900 -tallet. Karate nådde de nordiske landene på begynnelsen av 1900 -tallet, men det var først 30 år senere at det ble skrevet beretninger om metodene og stedene der karate hadde sin opprinnelse.

 

Norge er et av mange land med en sterk karatetradisjon. Sporten ble introdusert for Norge på 1970 -tallet og har spredd seg raskt siden den gang, noe som gjorde den populær blant både barn og voksne. I 1980 grunnla Erik Skjeldal Norges Karateforbundet som ble tilknyttet International Traditional Karatedo Federation’s European Office to år senere 12. november 1982.

 

 

karate historia 1000x400
karate böcker 400x1000

Karate i skrift

Den første boken med en konto om Karate kom ut i 1936, denne boken ble kalt “Budo” av Jigoro Kano, en japansk lærer og judo -ekspert som er kjent som judos far. I boken hans skriver han om to kinesiske mestere Kung og Tai som skal ha kommet til Okinawa en gang mellom 1866-1868.

 

I følge Kano ble de født i Fukien -provinsen (Fujian) Kina. De sies å ha lært Shorin-ryu som betyr skole. Det er en av de eldste karate-typene, og den kombinerer de tradisjonelle elementene i Okinawan-kampstiler til Shuri-te. Shorin-Ryu Shorinkan er en av de eldste mest prestisjefylte kampsportstilene i verden. Det er en av de to hovedartene for karate.

 

De tidligste tilgjengelige kinesiske dokumentene om Fu Shin er bøkene skrevet av Alī Erchān Dàshī 阿里 二層 大師 (1712-1872) og med tittelen Xíngyùn Quánzhēn Zōngjiè Shuāijiǎo 行 運 拳 範 圖 說 解 og Xingyun Quanzhen Zhongjie Biaoshi ia ia ia ia ia ia ia ia ia ia ia ia . Disse bøkene var de første som laget en typologi med begreper og teknikker som ble brukt i begge.